4 juli 2012

Hur var det nu med raderna?

Det är inte lätt alla gånger att hålla sig på raden när man skriver. Så här kan det i värsta fall se ut när en illitterat börjar i alfabetiseringsundervisningen. Exemplet kommer från ett test där man testar elevens skriftliga kunskaper. Eleven i exemplet håller pennan i handen för första gången och skriver av en text som hon inte förstår. Eller rättare sagt, ritar av texten. Jag måste väl inte säga att eleven i detta fall kommer från ett arabisktalande land?











Men att kunna skriva snyggt är kanske inte den viktigaste kunskapen just i början. Har du hört talas om hur de gör i Norge? Där lär man sig läsa och skriva med hjälp av dator och talsyntes. Resten kommer senare, fast själva läsningen kommer tidigare än med en vanlig metod, enligt norrmännen. Klicka här för att läsa mer. Jag är imponerad och nyfiken på att höra mer! 

2 kommentarer:

  1. Jag förstår att det är rätt individuellt - men undrar ändå: hur lång tid tar det för en vuxen att lära sig läsa och skriva på en nivå så att de kan klara sig i vårt samhälle?

    /Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som du sa, är det väldigt individuellt och beror väldigt mycket på hur personens bakgrund ser ut. Har man varit t ex omringat av skriftspråket t ex genom litterata föräldrar har man oftast lättare. Och unga upp till ungefär 45 års åldern brukar lära sig snabbare. Jag har träffat en före detta illitterat som kom till Sverige när hon var 20 år. Idag, 20 år efteråt, studerar hon på en högskola. Detta kan alltså jämföras med vår skolgång. Det tar för oss också ca 20 år för att komma in till högskolan.
      Men tyvärr är okunnigheten om illitterata stor även bland lärare. Alldeles för ofta får illitterata fel typ av undervisning och fastnar i sin inlärning. Så klart handlar det inte bara om undervisningen utan andra saker påverkar också men jag är övertygad om att vi skulle kunna få fler illitterata till sfi C-nivå (åtminstone) om vi erbjöd bättre undervisning. Alldeles för många illitterata kommer inte längre än sfi A eller B-nivå, vilket är väldigt lite i vårt skriftsamhälle. Men lyckas man komma in på C-nivå finns det fler möjligheter att komma in på kurser som leder till jobb, t ex städkurser. Att komma till C-nivå tar ofta 1-1 1/2 år. Intressant är bara att de eleverna som vi hade i projektet Rätt Steg (du kan läsa mer i ett av mina inläggen) kom dit på halva tiden. Arbetsgivare brukar kräva åtminstone C-nivå i Sverige. Hoppas detta var ett någolunda bra svar på din fråga! Fråga mer om du undrar!

      Radera