18 juli 2012

Kvinna är som en blomma - några tankar kring könsstympning och omskärelse

IIIIK! Eleverna gömde blygsamt sina ögon bakom sina händer! Nu skulle vi prata om något pinsamt. Bilden på en kvinnas underliv lyste på tavlan. Och inte vilken kvinna som helst, utan en könsstympad kvinna. Ingen hade reagerat på den tidigare bilden som visade hur vår skatt egentligen ser ut. Förmodligen visste inte många det. Det var en könsstympad kvinna som var normen. 


Barnmorskorna hanterade situationen duktigt. De berättade om saken på ett professionellt sätt. Eleverna var berörda. Diskussionen efteråt bevisade att ämnet var viktigt. Många hade hört om problem med könsstympning. Men inga personliga pronomen i första person hördes. Det var alltid bara någon bekant som hade drabbats, trots att i stort sätt alla kvinnor är könsstympade i det berörda landet. Det bevisar hur laddat och jobbigt ämnet är. Sexualitet är inget man pratar högt om överhuvudtaget. 


Men det finns ljus i tunneln. Alla var övertygade: Ingen kvinna ska vara med om detta brutala ingrepp numera! En elev uttryckte sig det så fint: En kvinna är som en blomma. Låt ingen klippa den!


Men manlig omskärelse ska absolut tillåtas! "För det är bara så vi gör", uttryckte sig kvinnorna. Som om det inte fanns några nackdelar med att vara omskuren som man. Jag fick höra att kvinnlig könsstympning inte får stöd i Koranen medan manlig omskärelse får det. Intressant! Jag är osäker om alla verkligen vet detta med tanke på hur många kvinnor som könsstympas i första hand i Afrika varje dag! Intressant är även att religionsfriheten går före barnens rättigheter. Att små pojkar utsätts helt lagligt till ett ingrepp som inte är medicinskt berättigad betyder egentligen att barnens rättigheter inte väger lika tungt som religionsfriheten. Jag följer med stort intresse utvecklingen i Tyskland där en liten pojke fått kraftiga blödningar efter ingreppet. Kommer Tyskland nu att förbjuda omskärelse? Vad tror du? Hur ska Sverige hantera frågan? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar