20 oktober 2012

Några guldvärda råd till dig herr polis!

Om du arbetar som polis och träffar nyanlända tänk på följande: 

1) Många nyanlända har ingen respekt för polisen. Det betyder inte att de är direkt kriminella på grund av det. Oftast handlar det bara om icke-så-trevliga erfarenheter förut. Du som polis kan ändra kursen till det bättre. Möt nyanlända med respekt och var tydlig! Det kan räcka till att du har lagt ett frö för att nyanlända får förtroendet tillbaka. 

2) Ta inte för givet att det är de nyanlända, mörkhåriga sådana, som är skyldiga. Det kan faktiskt vara så att de har drabbats av våld oprovocerat eller bara för att de tillhör en viss grupp. Ja, tro mig! Det är helt möjligt. Men även de skyldiga ska få berätta sin historia så lyssna på dem oavsett hur situationen ser ut. 

3) Pratar du inte samma språk med den nyanlände kan du kompensera detta genom att visa att du är en medmänniska som är här för att hjälpa. Bara ett litet leende som säger Jag är här för att hjälpa kan göra skillnad.  

4) Har du tillgång till tolk eller en person som talar samma språk med de nyanlända, försök få igång en dialog innan du lämnar ärendet. Förklara varför polisen gör som det gör i Sverige. Berätta vad som kommer att ske framöver. Lyssna på de nyanlända och svara på deras frågor så gott det går. Lämnar du de nyanlända i en enorm frustration och ovisshet kan du väcka ännu värre känslor hos dem. Jag lovar, då kommer inte förtroendet för polisen bli bättre. Kom ihåg! De är nyanlända som ännu inte vet hur systemet fungerar i Sverige. Därför är det bättre att förklara för mycket än för lite. 

Med all respekt för polisens arbete! Men snälla, dra inte alla över en kam. Ta reda på fakta först! Värdera sen! Inte tvärtom! Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar