11 juli 2012

Alkohol = haram

Alkohol är en del av kultur hur man än vrider och vänder på saken, inte minst under sommaren. Alkohol är tillåtet och tillgängligt i vårt samhälle. Men hur ska vi bemöta en livsåskådning som tar totalt avstånd från alkoholen?

Jag har mött invandrare som sagt att de hellre skulle svälta än att ta emot ett arbete som diskare på en restaurang. För att diska glas som haft alkohol i sig skulle gå emot deras religion. Att röra alkohol likställs då som att dricka alkohol. Alkohol är haram, förbjudet i allra största grad. Jag har även mött en person som vägrat att ta emot ett lekfullt pris efter en trevlig kväll för på priset fanns en bild på ett cocktailglas. Eller när en person känt sig totalt illa behandlad när man fått en flaska alkoholfri champagne som present. I exemplen ovan har utbildningsnivån ingen betydelse. 

Hur ska vi möta dessa åsikter? Hur långt är vi redo att anpassa oss och hur mycket kan vi kräva av andra att de ska anpassa sig? Det handlar trots allt inte om att vi tvingar någon att dricka alkohol. Vem har rätt? Personen som känner sig illa behandlad när man får ett pris med bild på ett cocktailglas? Eller personen som av god vilja vill ge priset och känner sig illa behandlad när mottagaren inte tar emot det?  

8 kommentarer:

 1. Om man inte ens klarar av att vidröra alkohol har man kommit till fel land.
  Om man vägrar utföra sådana arbeten så bör man inte ens få bidrag.
  Vi andra har inte den lyxen att kunna vägra arbeten pga av personliga åsikter.

  SvaraRadera
 2. Jag förstår din åsikt. Men om personen i fråga arbetar i Sverige och betalar skatt som alla andra kan vi inte "tvinga" henne/honom att anpassa sig. Det skulle kunna vara vilken person som helst, en svensk eller en invandrare. Och får man bidrag är det inte heller så enkelt. Det finns ju regler att arbetet går alltid före allt annat. Tackar man nej till ett arbete får man inget bidrag. Men det är ingen på en restaurang som anställer en person som inte känner sig bekväm med alkoholen eller som till och med säger på en intervju att hon/han inte vill röra vid alkohol. Då får man inget arbete och då kan man inte tacka nej till ett arbete. Dessutom väljer personen själv vilka jobb man söker.

  SvaraRadera
 3. Om personen ifråga är arbetslös har man egentligen ingenting att säga till om i det läget. Andra muslimer klarar det galant, bara de mest sektriska som blir upprörda. Det är inte upp till Sverige att anpassa sig efter minsta lilla urlöjliga krav. Det står jag fast vid. Då kan man flytta till Iran, där är det precis som de mest sektriska muslimerna vill.
  Observera att jag inte påstår att det gäller alla muslimer, finns gott om muslimer som inte har några som helst problem att handskas med alkohol.

  SvaraRadera
 4. Självklart ska ingen tvingas att arbeta, men då ska man heller inte ha rätt till bidrag.

  SvaraRadera
 5. De flesta muslimerna klarar sig verkligen detta galant, exakt så som du sagt. Och den extrema attityden mot alkohol i mitt inlägg skulle komma från en icke muslim också. Jag råkar nu bara mest jobba med muslimer. Och jag säger inte att vår alkoholkultur är något att beundra alla gånger. Men det som jag skulle vilja lösa är hur vi hittar en gyllene medelväg från båda hållen. Hur kan vi avdramatisera alkoholkulturen/alkoholabsolutickekulturen? Hur lyckas vi nå varandra?

  SvaraRadera
 6. Genom sekulärism. Alla måste tolerera varandra. Dvs att även muslimer får tolerera människor som dricker alkohol.
  I en välfärd har vi inte råd att kompromissa efter minsta lilla särkrav. Istället bör man ställa mer krav. Har man turen att få asyl i Sverige, då får man även visa tacksamhet genom att tolerera den rådande kulturen i hög grad. Oavsett vad man anser om den.
  Annars kan vi skrota välfärdssystemet med en gång.

  SvaraRadera
 7. Det är dit jag också vill komma. Arbetet pågår för fullt.

  SvaraRadera
 8. Hurvida det arbetet är ngt att hänga i granen ställer mig skeptisk till och hänvisar till Maciej Zaremba's artikelserie i DN för några år sedan.

  För att inte glömma detta ganska klockrena alster: http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=7828148

  SvaraRadera